Tekst: Glam Up Market redakcija
Da biste se izborili sa stresovima koji vas nagone da jedete, treba da zapamtite da su hemijska jedinjenja u mozgu koja utiču na glad i raspoloženje naši regulatori konzumiranja hrane
Naše emocije i hrana koju biramo su usko povezane, u to više nema sumnje!
Dok su naši preci jeli da bi opstali, čovek današnjice jede jer je ljut, iz dosade, zbog stresa, depresije.
U toj sprezi hemije i emocija, često posežemo za sladoledom kada nam zapravo treba razgovor, ili čokoladom kada smo besni i tužni.
Dr Majkl F. Rojzen i Dr Mehmet C. Oz u knjizi „Vaše telo – dijeta i zdrava ishrana“ ističu da je u istraživanju dokazano da naše raspoloženje diktira šta ćemo jesti.
Naučnici su proučili ishranu različitih ljudi da bi pokazali na koji način su mentalne karakteristike i ishrana povezani – kako naša raspoloženja mogu da nas navedu da jedemo određenu hranu i to na bazi njenih fizičkih karakteristika.
Dakle, šta o vama govori hrana kojoj se najradije prepuštate?
Ako posežete za… | Verovatno osećate |
Teškom hranom kao što je meso ili tvrda hrskava hrana | BES |
Šećerom | DEPRESIJU |
Penušavom i slatkom hranom, sladoled | UZNEMIRENOST |
Slanom hranom | STRES |
Hranom za prejedanje, krekeri, testenina | USAMLJENOST |
Bilo čim i svim | LJUBOMORU |
Neka hrana radi za vas!
Pre nego što posegnete za nekom namirnicom, razmislite: šta je to što vam zaista nedostaje i šta je to što bi zaista umirilo vaše emocije.
Foto: Pexels