Dobitnik Mišelin zvezde, francuski šef kuhinje Gijom Iskandar, pravo iz beogradskog restorana Langouste donosi u vaše domove obroke iz luksuznih restorana.
- Gijomov recept za karfiol u brioš hlebu -
Sastojci za brioš:
- 550 g brašna
- 6 jaja
- 200 g putera (sobna temperatura)
- 40 g kvasca
- 15 g soli
Sastojci za sos:
- 2 glavice luka
- 200 g kulena
- 100 g ajvara
- 500 g paradajz soka
- 25 g mlevene ljute paprike
- 3 čena belog luka
Ostali sastojci:
- Karfiol
- Maslinovo ulje
- Začinsko bilje
- So, biber
- 150 g krem sira
Priprema:
U posudu ubaciti sve sastojke za brioš i dobro mutiti mikserom, dok se masa ne odlepi od ivice (oko 10 minuta). Nakon toga, ostaviti testo da odstoji 15 minuta.
Za to vreme ceo karfiol staviti u hladnu zasoljenu vodu (1l vode/10g soli) sa začinskim biljem i belim lukom. Kuvati do tačke ključanja, kada se karfiol vadi iz vode i ostavlja da se ohladi u frižideru.
Testo premesiti sa malo brašna i obložiti oko ohlađenog karfiola, premazati žumancima i peći na 200C, 45 do 55 minuta.
Za pripremu sosa propržiti crni luk i dodati kulen, paradajz sok, ajvar i mlevenu papriku. Kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta i procediti sos.
Karfiol seći na kriške, servirati sa sosom i krem sirom.
Jednostavne recepte koje je Gijom osmislio možete pratiti na Instagram nalogu restorana Langouste @langousterestoran