Pretraži sajt
Danas saznajem
07.07.2020.

Bezvremenska, neprolazna lepota kao idealan izraz originalnog sopstvenog stila

Autor: Jasmina Stojanović

 

Odgajana u tradicionalnoj crnogorskoj porodici sa hercegovačkim korenima, Jelena Bukvić Atanasković oduvek je osećala težnju da bude svoja i drugačija. Slobodnog duha, ispravnih moralnih i životnih načela i ljubavi prema modi još od malih nogu bili su sigurna karta za put ka tome da Jelena kreira autentičan brend na ovim prostorima.

 

Od rodnog Cetinja, grada koji odiše tradicijom, kulturom, istorijom i modom, preko studija lingvistike, do majčinstva – svaki od ovih elemenata života doprineo je formiranju jedinstvene estetike i formiranju želje da se kroz odeću predstavi spoj svega onoga što je činilo život kreatorke brenda Fantasia di Yeya. Osnovna zamisao Brenda Fantasia di Yeya jeste da oživi autentičnu ornamentiku kroz moderne, originalne i elegantne odevne komade, a svi odevni komadi izrađuju se ručno, od finih prirodnih materijala, poput pamuka, lana, viskoze i svile, sa visokim standardnima izrade.

 

Ornamenti se posebnim procesom tkanja prenose na žakard trake izrađene na taftu ili damastu ili visoko kvalitetnom štampom na saten, a zatim se povezuju sa tkaninama od kojih nastaju moderni  odevni komadi u elegantnom ili lezernom stilu, u skladu sa željama i potrebama savremene urbane žene. Među ornamentima tu su šare iz manastira Ravanica, Ostrog, Đurđevi stupovi, Manasija… „U prvoj kolekciji korišćena je ornamentika srednjevekovnih manastira, sa željom da se kroz njihovu primenu u modernim, nosivim, odevnim komadima, oživi i očuva jedinstvena lepota  tradicije“, ističe Jelena. „Inspirisani zidnim slikarstvom i arhitekturom balkanskog srednjeg veka, Fantasia di Yeya odevni komadi iz prve kolekcije, šalju poruku o neprolaznoj lepoti kulturnog nasleđa, spajajući na jedinstven način modu i tradiciju“. 

 

 

Srednjevekovni manastiri predstavljaju jedinstvenu riznicu istorijskog i kulturnog nasleđa ovog podneblja i ne samo da su oblikovali pejzaž i kulturu, već predstavljaju trajna svedočanstva srednjovekovne arhitekture i slikarstva. Freske i murali, koji prekrivaju zidove svih ovih manastira, plene i osvajaju svojom lepotom, pročišćenošću i duhovnošču kojom zrače. Ornamentika koja je prikazana i sačuvana kroz crkveno slikarstvo predstavlja jedno od najznačajnijih nasleđa i bogatstava ovog regiona, dok današnje žene predstavljaju njegovu snagu i budući potencijal. 

 

Mnogo puta sam naglasila da je inspiracija u našoj ornamentici nepresušan izvor i da je na svaki način treba oživljavati, a pored toga inspirišem se svuda u cveću, biću i drveću
jer volim život.

 

Fantasia di Yeya je upravo u spoju ove dve snage i lepote – ornamentike i žena - pronašla svoje uporište i nepresušni izvor inspiracije. Motivi koji su na odeći primenjeni, upravo zbog svoje bezvremenske, neprolazne lepote predstavljaju idealan izraz originalnog sopstvenog stila, kako za dnevno opuštanje ili poslovni sastanak, tako i za večernji izlazak.

 

Šta tvoji modeli govore, pitanje se samo nameće. „Modeli govore da je klasika neprolazna, ali da autentičnost mora da postoji.“

 

Kako bi opisala sam čin stvaralaštva?

 

Najteži je početak, konfuzan, neambiciozan, sumnjičav, zatim stidljiv i bojažljiv... Kada proživiš sve te faze, ulaziš u fazu ushićenja, poleta i želje da svaki put budeš sve bolji i bolji... Onda se ciklus zatvori, pa ponovo. Meni nije lako, verovatno je to slučaj sa svima.

 

Kako tvoji modeli nastaju?

 

Naravno da postoji mešavina raznih inspiracija sa ličnim senzibilitetom i primesama trenda i kada konačno shvatiš da želiš taj i takav model onda nastaju promene do te mere da krajnji rezultat uglavnom bude neprepoznatljiv. Naročito je teško kada imaš cele kolekcije...

 

 

Gde se inspirišeš i na koji način razmišljaš o plasmanu na tržištu?

 

Mnogo puta sam naglasila da je inspiracija u našoj ornamentici nepresušan izvor i da je na svaki način treba oživljavati, a pored toga inspirišem se svuda u cveću , biću i drveću jer volim život. Bez obzira na on-line kupovinu preko sajta i društvenih mreža, trudila sam se da imam svoj prodajni prostor i tako plasiram proizvode na više prodajnih kanala, povećam vidljivost brenda i insistiram na kvalitetu... Takođe je vrlo važno misliti o tome kome je proizvod namenjen. Bilo mi je utoliko teže, jer pokušavam da pomirim modu i tradiciju, a to su dve ciljne grupe i tek od skoro taj balans je uočljiviji. 

 

Pored odeće imaš i Home decor, kako je došlo do razvoja te priče?

 

To je bila prvobitna ideja, ali analizom tržišta, kao i potrebnim ulaganjem ispostavilo se da je bolje krenuti  malim koracima, home decor u pravom smislu reči tek treba da uđe u ozbiljnije razmatranje. 

 

 

Tvoji modeli su autentični i nude mogućnost da svako pokaže svoj jedinstveni stav i da svom ličnom stilu poseban pečat. Koliko je to zahtevno na današnjem tržištu?

 

Zahtevno jeste, ali ne i neizvodljivo. Sve više i više žena i devojaka poslednjih godina shvata da stil nije trend uniformisanje, već ono u čemu se osećaš najbolje i sto najbolje pristaje tvojoj figuri. Kada se svemu tome doda i prepoznatljiv model domaćeg dizajnera možemo reci da smo na višem nivou lestvice,  nego sto smo bili pre samo nekoliko godina. 

 

 

Šta tvoja mašta još želi i može?

 

Sve što se dovoljno želi, to će i da bude. Samo me gledajte. (smeh) Sad šalu na stranu, a da ne zvučim ko neki guru, rekla bih kao podsticaj svima da urade ono što vole i žele bez straha od neuspeha, jer svaki promašaj ili pokušaj je korak bliže do cilja. 

 

Šta je za tebe esencija ženstvenosti?

 

Zadovoljna i negovana žena u farmerkama i beloj majici na potpeticama ili bosa u zavisnosti od prilike... Ovo ne govori u prilog mom poslu, ali ko razume-shvatiće.

 

Sve više i više žena i devojaka poslednjih godina shvata da stil nije trend uniformisanje, već ono u čemu se osećaš najbolje i sto najbolje pristaje
tvojoj figuri.

 

Kako biti svoj i autentičan u svetu globalizacije?

 

Ne gledati televiziju, čitati knjige i duuuuugo šetati planinama, pored mora i izloga. 

 

Gde vidiš modnu industriju i preduzetništvo u budućnosti?

 

Večiti optimista vidi sve na mnogo većem nivou vrlo brzo, pod uslovom da odbacimo sujetu i radimo kvalitetno. 

 

Koja je lična priča koja stoji iza svih ovih kreacija?

 

Samo ljubav. 

 

Koji su to neprocenjivi trenuci za tebe?

 

Ja sam osoba trenutka, za mene je svaki trenutak sreće neprocenjiv, a sreću sami stvaramo... 

 

Koliko pratiš srce, a koliko um? Ili su u balansu?

 

Borba neprestana, kad se naljuti srce, preovladava um, ali trudim se, zaista, da ne ljutim svoje srce. 

Sačuvano u omiljne
Rančevi 12HCBI0400.05
Ponekad vam je potrebna samo kompaktna torba, a u tom slučaju Rim ranac je savršen part...
7.990,00 RSD
Ušteda -47%
14.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 12HNOV0800.12
Prekrasna Orbit crossover torba biće mali zračak sunca u vašem ormaru za torbe! Prekras...
3.990,00 RSD
Ušteda -33%
5.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Putne tašne 3400MS7064.11
Zahvaljujući unutrašnjim džepovima, allrounder M iz Reisenthela je pravi multita...
3.990,00 RSD
Ušteda -20%
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 1023CM6725.09
Tašna je izrađena od kvalitetne eko kože. Model je upotpunjen odvojivim kaišem za rame....
2.790,00 RSD
Ušteda -30%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ženski novčanici 2000196142.08
Ručna izrada, od najfinije i visokokvalitetne kože. Veoma praktičan i funkcionalan sa d...
6.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 12HCOCN060.05
Lagana, postavljena struktura izaziva bezbrižne vibracije, dok pažljivo grli vaše osnov...
4.990,00 RSD
Ušteda -29%
6.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Putni aksesoari 12HCOCN010.01
Nosite ga na svoj način, sa širokim, udobnim naramenicama koje su jednako mekane bez ob...
4.990,00 RSD
Ušteda -29%
6.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Rukavice 3023LK168U.13
Ove rukavice su više od običnog dodatka - one su modni izraz vašeg stila. Tačkasti vez ...
3.590,00 RSD
Trenutno nema komentara