Sveža, ručno pravljena biljna mleka i proizvodi od njih su puni vitamina, enzima i brojnih hranljivih elemenata, pritom božanstvenog su ukusa, a iza nema patnje životinja – samo plodovi prirode u njihovom izvornom obliku.
Osobe koje su alergične na mleko životinjskog porekla, kao i vegani koji su se za taj način ishrane odlučili iz etičkih razloga, mogu da začine svoje jutro biljnim mlekom.
Maja Nadeždić i Svetlana Ćopić, kreatorke biljnog mleka Komleko, sa nama dele dva recepta za potpuno uživanje u ovom napitku:
Zlatno mleko
Ovaj lekoviti ajurvedski napitak za imunitet će vas zagrejati i okrepiti, a pravi se veoma jednostavno: zagrejte na blagoj vatri šolju mleka od indijskog oraha, dodajte na vrh kašičice organsku kurkumu, malo crnog bibera i cimeta. Kad počne da se puši, skinite sa vatre i zasladite kašičicom meda.
Eliksir za dobro jutro
Ukoliko procenite da nećete stići da popijete Komleko za tri dana, sipajte ga u modle za led i zamrznite – kasnije, kockice možete da koristite za hladne šejkove ili u kafi. „Ideja koju lično praktikujemo je da umesto kafe jutro započnemo toplim kakaom sa bademovim ili mlekom od indijskog oraha, koje se uz dodatak cimeta i reiši praha pretvara u pravi eliksir.
Uživajte u svakom danu i negujte svoje telo hranom koja dolazi direktno iz prirode.