Autor: Jelena Drekić
U prethodnim godinama, sve češće su alergije na hranu ili sezonske alergije prilikom cvetanja određenih vrsta biljaka, drveća, ili korova. Jovana Slavković, diplomirani nutricionista dijetetičar, ističe ulogu pravilne ishrane u jačanju imunog sistema kako biste mogli da uživate punim plućima u svakom danu.
Važan deo u slučaju alergija ima svakako i ishrana, bilo da su osobe alergične na sezonsko cvetanje biljaka, ili je u pitanju alergija na hranu. Ono što je važno jeste da se otkrije uzrok alergije, kako bismo mogli preventivno da što bolje da utičemo na to da do simptoma ne dođe, ili da bar budu u blažem obliku, ističe Jovana Slavković.
Alergija predstavlja preosetljivo stanje imunog sistema pojedinih osoba na materije iz našeg okruženja, kao i iz hrane. Uloga imunog sistema jeste da odbrani telo od svega što je strano i štetno, bilo da je poreklom iz unutrašnje ili spoljašnje sredine. Na taj način se kod zdravih osoba stvara imunitet tj. otpornost prema štetnim činiocima.
Hrana koja najčešće uzrokuje alergijske reakcije
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom. Kod pacijenata koji su alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, šargarepu, celer, grašak i kivi.
Alergijske reakcije mogu se javiti u bilo kom dobu života, naročito u današnje vreme kada je okolina postala vrlo agresivna.
Od boja, konzervansa i zaslađivača treba obratiti pažnju da prerađena namirnica ne sadrži neke od sledećih supstanci: natrijum benzoat, boju tartrazin koja se nalazi u žuto obojenim napicima i slatkišima, kao i zaslađivač aspartam.
Alergeni iz okoline su:
- Kontaktni alergeni: kozmetika, šminka i nakit
- Respiratorni alergeni: prašina, grinje, poleni drveća , trava i korova.
Alergijske reakcije mogu se javiti u bilo kom dobu života, naročito u današnje vreme kada je okolina postala vrlo agresivna.
Kod osetljivosti na neku vrstu hrane, važno je da se prilikom posete lekaru, otkrije da li je reč o alergiji na neku namirnicu, ili se radi o netoleranciji na neku vrstu namirnice.
ISHRANA U SLUČAJU ALERGIJE NA SPOLJAŠNJE ČINIOCE: Ovde treba uvesti vid ishrane koji će jačati imuni sistem, a to je najpre hrana bogata antioksidansima kao što su viatmin A, E i C, minerali Cink i Selen, i hrana bogata Omega 3 masnim kiselinama, i dobrim masnoćama.
Foto: Pexels