Autor: dr Mona Maličević
Istina je, zdrava ishrana utiče pozitivno na vitalnost tela, ali i na mentalno zdravlje i količinu energije koju imamo za postizanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.
Ishrana treba da bude individualno prilagođena, ali eliminacija određenih namirnica iz ishrane je dobra za svakoga od nas. Prestanak konzumacije namirnica koje draže imuni sistem i izazivaju tihe upale u telu je poželjna za korigovanje telesne težine, uspostavljanje dobrog metabolizma, za lečenje alergija i autoimunih bolesti.
Ako svakodnevno opterećujemo organizam namirnicama sa liste pravimo pogodno tlo za zdravstveni disbalans:
- Slatkiši i rafinisani beli šećer, "proteinske" čokolade, musli iz kutije
- Suvo voće sa dodatim šećerom,
- Grickalice, čipsevi, grisini iz kesice
- Peciva iz pekare
- Sokovi, gazirani i negazirani (cedevita)
- Pohovano i prženo u dubokom ulju
- Kupovno mleko, fetu, sir sa 0% mlečne masti
- Margarin
- Alkohohl
- Rafinisana ulja
- Meso ‘sa police’
- Bezglutenske grickalice pune fruktoznog sirupa
- Džem i med iz prodavnice
- 3 u 1 (2 u 1) ‘kafe’
- Zaslađene vode
Protivupalna ishrana je ishrana bazirana na restrikciji namirnica koje pobuđuju imuni sistem, a sa druge strane oporavku mikroflore creva, smirenju upalnih procesa na crevima i periferiji i oslobađenju od slobodnih radikala.
Namirnice koje treba unositi su:
- bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, jagode...)
- zeleno lisnato povrće (brokoli, prokelj, kelj, spanać, zelena salata...)
- pečurke (tartufi, reiši, šitake, lisičarke, bukovače...)
- zeleni čaj
- kakao, đumbir, biber...
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Ovaj način ishrane može pomoći kod reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, Kronove bolesti, dijabetesa, gojaznosti, metaboličkog sindroma, lupusa, Hašimotove bolesti, bolesti srca i creva, određenih vrsta raka (kao što je kolorektalni karcinom) i druge.
Promenom životnog stila obezbeđujemo plodno tlo za prosperitet najboljeg u nama.
Foto: Shutterstock