Pretraži sajt
Uživam u sebi
17.07.2020.

Biljna ishrana je usklađivanje sa potrebama tela

Autor: Jelena Drekić

 

„Prelazak na biljnu ishranu za mene je došao veoma postepeno u dugom procesu učenja da osluškujem svoje telo i za to je najzaslužnija moja praksa joge i rad na sebi“, kaže Jelena Malenović, autorka bloga o celovitoj biljnoj hrani koja se priprema jednostavno i brzo sa što manje sastojaka za što više ukusa.

 

 

Na početku razgovora, Jelena nam otkriva: „Moj najveći motiv je bilo zdravlje i različite tegobe koje su vremenom nestajale kako sam sve više namirnica životinjskog zamenjivala onim biljnog porekla.“

 

Šta za Vas predstavlja ishrana bazirana na biljkama?

 

Biljna ishrana je za mene pre svega usklađivanje sa potrebama mog tela i načina života bližem prirodnom ritmu što podrazumeva i domaće spremljenu hranu koja je većim delom u svom izvornom obliku. To je ishrana koja čini da se osećam bolje na svim nivoima svog bića, ona koja me puni poletom, dobrom energijom i povezuje sa prirodom. 

 

Kako ste se odlučili za taj vid ishrane?

 

Prelazak na biljnu ishranu za mene je došao veoma postepeno u dugom procesu učenja da osluškujem svoje telo i za to je najzaslužnija moja praksa joge i rad na sebi. 

 

Danas znamo da se balansirana biljna ishrana zasniva na mahunarkama, žitaricama, semenkama i orašastim plodovima, povrću i voću i da je potrebno više od zelene salate za dobar obrok koji će vas držati zdravim i sitim.

 

Inače sam i ranije imala periode vegetarijanstva u životu koje bih prekidala zbog svakodnevne užurbanosti, raznih predrasuda i navika, ali i zbog nedovoljno dostupnih alternativa i nedovoljno znanja kako da sebi omogućim održivu dobro balansiranu ishranu bez životinjskih namirnica. Danas je sve drugačije i lakše, biljna hrana je mnogo dostupnija kao i recepti, sastojci i informacije kako da se bezbedno pređe i održi ovakav vid ishrane.   

 

Kako je ovaj način ishrane i pokretanje bloga uticao na Vaš život?

 

Kuvanje je oduvek bila moja velika ljubav, ja još uvek čuvam svoj prvi kuvar koji sam dobila za sedmi rođendan. Danas imam veliku zbirku kuvara koji su mi ostali jedna od omiljenih literatura.  

 

Spice Sunshine blog je jedan od prvih kod nas koji se bavio celovitom biljnom ishranom. Mnogo se radujem da ih danas ima sve više i presrećna sam što sam preko bloga upoznala toliko divnih ljudi koji neguju ljubav prema kvalitetnoj, domaćoj, zdravoj hrani. I očuvanju zdravlja prirode, jer nema zdrave hrane bez zdrave prirode. 

 

Blog sam pokrenula da ovaj način ishrane učinim dostupnijim što većem broju ljudi i nadam se, razbijem neke od predrasuda o njoj, pre svega onu da je to bezukusni, jednolični zeleniš koji zahteva sate i sate provedene u kuhinji. Dobro balansirani biljni obroci mogu da budu prepuni ukusa, mirisa, boja i da se spreme jednostavno, brzo i lako. 

 

Spice Sunshine blog spaja sve ono što volim i živim, a danas i profesionalno radim: ljubav prema fotografiji i pričanju priča, kuvanju i dobrim ukusima, zdravim životnim stilovima koji neguju telo, um, dušu, ali i prirodu. Jer sve je to uzajamno povezano i ne može jedno bez drugog: samo zdrava priroda može da rodi zdravu hranu, a samo kada smo u dodiru sa svojom pravom prirodom možemo da izaberemo način ishrane koji je dobar i za nas i za celu našu okolinu. 

 

Šta Vam je bio najveći izazov kada ste krenuli sa ishranom baziranom na biljkama?

 

Predrasude i nedovoljno znanja. Pre mnogo godina kada sam po prvi put čula za veganstvo koje tada uopšte nije bilo moderno i sama sam pomislila kako su to neki čudaci i pitala se kako mogu da žive na salatama i travama. 

 

Dobro balansirani biljni obroci mogu da budu prepuni ukusa, mirisa, boja i da se spreme jednostavno, brzo i lako. 

 

Danas znamo da se balansirana biljna ishrana zasniva na mahunarkama, žitaricama, semenkama i orašastim plodovima, povrću i voću i da je potrebno više od zelene salate za dobar obrok koji će vas držati zdravim i sitim. Ali trebalo mi je dosta istraživanja, učenja i prakse da dođem do pravih, naučno proverenih informacija. Da naučim šta sve mogu da radim sa pasuljima, leblebijama, sočivima, kako da koristim mnoge namirnice koje smo danas zaboravili ili smo ih samo na određen način koristili u kuhinji. 

 

Šta mislite da je važno da zna neko ko se sada odlučuje na ovaj vid ishrane?

 

Kao i za sve što želimo u životu da menjamo, najvažnije je da jasno razumemo šta nam je motiv i da to naše zašto bude autentično, da dolazi sa pravog mesta, a ne zato što je biljna ishrana u trendu ili nam je neko rekao da tako treba. Jer biljna ishrana može i te kako da bude nezdrava ili neekološka, ako je jedino što nam je bitno to da budemo vegani. Zato je važno da naučimo da slušamo svoje telo i poštujemo svoje granice prijatnosti. Kroz ovaj proces razvijamo ljubav prema sebi, prirodi i svim živim bićima, a način ishrane postaje samo jedan prirodan deo takvog života. 

 

 

ZAPEČENA KREMASTA PASTA SA SPANAĆEM I INDIJSKIM ORAHOM

 

Skuvamo 500g što šire šuplje paste i ostavimo sa strane.

 

U širu zagrejanu šerpu dodamo ulje, kašičicu slačice i na vrh kašičice muskatnog oraščića. Čim slačica počne da pucketa, ubacimo oko 750g svežeg spanaća, promešamo i nalijemo 1-2 kutlače vode u kojoj se kuvala pasta i poklopimo da spanać sasvim uvene.

 

Za to vreme u procesoru sameljemo u pastu oko 150g indijskog oraha koji smo prethodno omekšali kuvanjem u vodi oko 10min ili ostavili da odstoji potopljen u vreloj vodi par sati. Dodamo par čenova belog luka, 2 do 3 kašike tapioka brašna, 2 ravne kašike nutritivnog kvasca, so, biber i sve razmutimo sa oko 250ml vode u kojoj se kuvala pasta, da dobijemo tečni gušći krem. Ovu smesu umešamo u vruć spanać i mešamo sve dok ne počne da se zgušnjava, pazeći da ne provri. 

 

Pomešamo kremasti spanać sa pastom, preručimo u vatrostalnu činiju, pospemo odozgo sa još malo nutritivnog kvasca i zapečemo u rerni na 200C da uhvati koricu.

 

Foto: spicesunshine.com

 

Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014CM6994.12
David Jones tašna jednostavnog dizajna. Pregrada na prednjoj strani zatvara se p...
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 101469011A.02
Ova ženska torba kombinuje jednostavnost i eleganciju na najbolji način.
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 101469011A.13
Ova ženska torba kombinuje jednostavnost i eleganciju na najbolji način.
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 101470083F.01
Moderna tašna na preklop idealna za praktičnu upotrebu u svakodnevnom životu. Bez obzir...
4.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014CM6916.05
David Jones moderna casual tašna je savršen izbor za opuštene prilike i svakodnevnu upo...
4.290,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Supermarket 3400BK1036.05
Reisenthel dodaci su funkcionalni i fleksibilni koliko to zahteva mobilnost naši...
2.990,00 RSD
Ušteda -25%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 5014LEI11L.05
Ručno pletena torba od 100% goveđe kože. Preklop na dugmad, patent zatvarač, podesivi i...
18.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 231440T262.19
Beyonce M crossbody torba od mat teleće kože. Glavni patent zatvarač i klasični Gabs pa...
10.392,00 RSD
Ušteda -20%
12.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014705410.02
Moderna i praktična torba sa metalnom kopčom, dva glavna odeljka i sa unutrašnjim džepo...
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014CM6634.05
Damska tašna čvrste forme i elegantnog dizajna. Glavna pregrada se zatvara rajferšlusom...
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 5014VIC1B0.05
Crossbody tašna od recikliranog pamuka sa kožnim detaljima. Podesivi kai&sc...
4.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 101470083F.06
Moderna tašna na preklop idealna za praktičnu upotrebu u svakodnevnom životu. Bez obzir...
4.590,00 RSD
Trenutno nema komentara