Pretraži sajt
Obilazim svet
03.11.2020.

Da li ste nekad probali hranu i piće koje je priznao UNESCO?

Preuzeto sa: www.euronews.com

 

Degustacija nacionalne kuhinje i specijaliteta jedan su od najprijatnijih načina za otkrivanje različitih kultura.

 

Evo nekoliko namirnica i pića pomenutih na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa koja se fokusiraju na prakse, predstavljanje, izražavanje, znanje i veštine za koje se smatra da su deo kulturne baštine mesta.

 

Kada putujete, ne propustite priliku da otkrijete ove tradicije ili proverite kako se odvijaju u sklopu scenografije restorana vašeg susedstva.

 

Pica koju je napravio napuljski „Pizzaiuolo“

Ako mislite da je pica dosadna, niste upoznali „Pizzaiulo“-a ili proizvođača pice iz Napulja. Oni zadržavaju lokalnu tradiciju pečenja pice koja uključuje nekoliko faza, na primer rotaciju testa i pečenje u peći na drva.

 

UNESCO prepoznaje pizzaiuolo delo kao umetnost. Ove tradicije se prenose u porodicama i kroz kurseve koje organizuje Udruženje napuljskih picaiuolija.

 

Turska kafa

Kultura turske kafe simbol je gostoljubivosti i prijateljstva, nezamenljiv prilikom primanja gostiju ili tokom važnih svečanih prilika. Pržena zrna kafe se melju u prah. Zatim se pomešaju sa hladnom vodom i šećerom (ako gost voli slatko) u posebnoj džezvi za kafu od bakra. Kafa se kuva na šporetu (ili ponekad vrućem pesku) dok ne proključa – ovo stvara gustu penu po kojoj je turska kafa toliko poznata.

 

Belgijska kultura piva

Postoje hiljade vrsta piva u Belgiji i stotine pivara. Značaj i kulturni značaj lokalne proizvodnje piva UNESCO je zvanično priznao od 2016. godine.

 

Lavaš

Lavaš je tradicionalni tanki hleb iz Jermenije od pšeničnog brašna i vode. Njegova priprema zahteva puno truda i veštine. Obično se služi pored sira, povrća i mesa.

 

UNESCO na pripremu, značenje i izgled ovog tradicionalnog hleba gleda kao na kulturni izraz u Jermeniji.

 

Vino iz gruzijskog kvevrija

Ova vrsta proizvodnje vina veoma je česta u Gruziji već dugi niz vekova. Kvevri je grnčarska posuda koja se koristi za pravljenje, čuvanje i odležavanje vina. Tajne ove tradicije prenose se kroz porodice i zajednice, jer vino igra veoma važnu ulogu u gruzijskim tradicijama proslave.

 

Korejski kimchi

Kimchi, proizveden soljenjem i fermentacijom povrća, naročito kupusa, jedna je od glavnih sastojaka korejske kuhinje. Izrada i deljenje - Kimjang je zvanično priznati deo kulturne baštine Južne Koreje. U kućama se ovaj prilog tradicionalno priprema u kasnu jesen. Proces kuvanja može ojačati veze u porodici, veštine i tajne njegove pripreme deli se u susedstvu.

 

Francuska gastronomija

Umetnost shvatanja hrane vrlo ozbiljno u Francuskoj poznata je širom sveta. Nije iznenađujuće da je kulturni značaj francuske gastronomske tradicije prepoznat kao važan nematerijalni deo kulturne baštine zemlje.

 

Obično rezervisan za posebne prilike ili proslave, gastronomski obrok treba da ima definisanu strukturu, koja se sastoji od aperitiva, praćenog sa najmanje 4 jela.

 

Mediteranska kuhinja

Mediteranska ishrana, prepoznata kao deo kulturne baštine Kipra, Hrvatske, Španije, Grčke, Italije, Maroka i Portugalije, odnosi se na veštine i tradicije u svim fazama pripreme hrane, od berbe do deljenja i potrošnje. Ova lokalna prehrambena kultura zasniva se na svežem povrću i voću, žitaricama, orasima, maslinovom ulju i naravno, malo ribe, mesa i malom dnevniku.

 

Lokalna tržišta u mediteranskim zemljama je nešto što se ne sme propustiti, jer se njihova uloga u očuvanju i jačanju ovih tradicija ne može preceniti.

 

Japanski Washoku

Washoku, tradicionalna japanska kuhinja je prelepo servirana hrana sa više jela, čiji recepti datiraju vekovima pre nego što je uticaj susednih zemalja počeo da se prožima. Propoveda upotrebu prirodnih resursa i lokalne sezonske hrane.

 

Meksička kuhinja

Tradicionalna meksička hrana još je jedna nacionalna kulinarska praksa koja je priznata na spisku kulturne baštine. Sve je u vezi sa starim tehnikama kuvanja, kao i uzgojem i deljenjem hrane.

 

Ključni sastojci su kukuruz, pasulj, čili, avokado, paradajz, kakao i vanilija. Jednom u kombinaciji sa vekovnim veštinama, nudi mnogo toga da se otkrije.

 

Foto: Unsplash

Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014CM6994.12
David Jones tašna jednostavnog dizajna. Pregrada na prednjoj strani zatvara se p...
3.913,00 RSD
Ušteda -30%
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 101470083F.01
Moderna tašna na preklop idealna za praktičnu upotrebu u svakodnevnom životu. Bez obzir...
3.213,00 RSD
Ušteda -30%
4.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Supermarket 3400BK1036.05
Reisenthel dodaci su funkcionalni i fleksibilni koliko to zahteva mobilnost naši...
2.990,00 RSD
Ušteda -25%
3.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014705410.02
Moderna i praktična torba sa metalnom kopčom, dva glavna odeljka i sa unutrašnjim džepo...
3.913,00 RSD
Ušteda -30%
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 1014CM6634.05
Damska tašna čvrste forme i elegantnog dizajna. Glavna pregrada se zatvara rajferšlusom...
3.913,00 RSD
Ušteda -30%
5.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 101470083F.06
Moderna tašna na preklop idealna za praktičnu upotrebu u svakodnevnom životu. Bez obzir...
3.213,00 RSD
Ušteda -30%
4.590,00 RSD
Trenutno nema komentara