Tekst: Glam Up Market redakcija
Ako planirate putovanje u Istanbul poželjno je da znate koja jela možete poručiti u restoranima na ulicama duž Bosfora
Poput spoja Istoka i Zapada, turska kuhinja je neobična ali nama ipak prirodna. Predstavlja fuziju začina i ukusa i očarava svakog ko se tamo nađe. Možemo je nazvati „francuskom kuhinjom na orijentalni način.“
Nudimo vam mini gastro-rečnik za lakšu šetnju po mirisima i ukusima turske kuhinje:
Döner kebab - iseckani komadi mesa, tradicionalna turska brza hrana.
Dürüm - tortilja punjena roštiljskim pečenim mesom sa salatom.
Kağıt helva - poslastica koja se može kupiti na ulici. Ima tanki sloj ispunjen mlekom.
Kokoreç - grilovana ovčija creva, isečena na komadiće, poslužena u lepinji sa svežim paradajzom i začinjenim biberom.
Midye Dolma - dagnje ispunjene herbed rižom, ribizama i pinjolima.
Midye dolma - dagnje punjene pirinčem, lukom i začinima sa limunom.
Misir - kuvani ili pečeni kukuruz.
Sahlep - toplo piće koje se dobija od posebne vrste orhideja, po kojoj je piće dobilo ime, veoma zdrav napitak i prirodni lek protiv prehlade.
Simit - đevrek sa mnogo susama
Tavuk Pilav - maslac s rižom od leblebije s pilećim prsima
U kom jelu biste vi najpre uživali prilikom boravka u Istanbulu?
Foto: Shutterstock