Kada poručite čaj u Londonu i čaj na Tibetu, nećete dobiti isti napitak.
Malo smo istražili i otkrili razlike u čajevima širom sveta, a posebno one egzotične.
Čaj „svilena čarapa“ se služi u Hong Kongu, jer ima boju sličnu ženskom donjem vešu. To je zapravo, jako ohlađeni crni čaj sa mlekom u pari ili kondenzovanim mlekom i služi se preko leda. Na Tibetu "po ča", ili puter čaj, objedinjuje čaj, so i puter od jaka. Čaj se kuva nekoliko sati kako bi dobio gorak ukus, potom se u njega stavlja puter i so direktno pre serviranja. "Ča jen" je tajlandska verzija ledenog mlečnog čaja u kojoj se kombinuju mleko i skuvani tajlandska čajna mešavina. U Mongoliji se Sutej tsai se kuva u tiganju sa mlekom i malo soli. Pikantni čaj se servira u plitkoj metalnoj činiji uz većinu obroka. Biljka Roibos proizvodi bistri crveni čaj i može se naći jedino u Južnoj Africi. Obično se služi bez šećera ili mleka i ima blag i sladak ukus. Odličan je napitak pred spavanje. Teh tarik je penasti crni čaj sa šećerom i mlekom koji se služi hladan u Maleziji. Kremasta poslastica je savršena za posle obroka ili u sredini dana.
Ostale vrste čajeva i kako izgledaju možete pogledati na linku (www.nationalgeographic.rs)
Foto: Unsplash