Autor: Glam Up Market redakcija
Svuda u svetu jedemo varijacije jela nastale prema drevnim recepturama iz mesta u kom se nalazimo. Kultura restorana govori nam ko smo, gde smo bili i gde smo danas.
Nova serija mapa NetCredits otkriva najstariju hranu koja se može naći u gotovo svim zemljama sveta. Pretražili su web lokacije, forume i vodiče za jelo da bi identifikovali restorane i hotele sa najdužim stažem koje i danas poslužuju. I potrudili su se da otkriju šta je njihov specijalitet kuće – kako bi vam pružili pravi ukus nacionalne kulture.
Ova top lista obuhvata sledeće restorane, godinu osnivanja i njihov specijalitet (neka jela su prema originalnom nazivu):
- Godina 803, Austrija, St. Peter Stifts Kulinarium, Tafelspitz
- Godina 1146, Nemačka, Wurtskuchl Charcoal
- Godina 1147, Vels, The Old House, domaća pita
- Godina 1153, Kina, Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House, kofa piletine
- Godina 1198, Irska, The Brazen Head, Bangers and Mash
- Godina 1273, Poljska, Piwnica Świdnicka, Pierogi
- Godina 1345, Francuska, La Couronne, Presovana pačetina, pečena rebarca i klasični eskragot
- Godina 1360, Scotland, The Sheep Heid Inn, Premijum stejk sa seoskim krompirom, sotiranim pečurkama, konfitirani paradajz i pute od peršuna
- Godina 1380, Linheštajn, Hotel Gasthof Löwen, seckana govedina “Zurich style” uz rošti i povrćem
- Godina 1465, Japan, Honke Owariya , Soba sa šitakama, omletom, susamom, tempura od škampa, wasabi, nori, japansko sočivo i gratinirini dajkon.
Foto: Pexels