Pretraži sajt
Pravim darolije
25.12.2020.

Ukrasi od keramike: uradi sam koraci

Autor: Jelena Vučićević, Instagram: made.of.dust.ceramics

 

Jelena Vučićević, kreatorka brenda Made of dust ceramics, za ove darolije nam je poklonila savet kako da sami napravite ukrase od gline

 

Ukrasi od gline: proces izrade

Za izradu novogodišnjih ukrasa koristila sam sivu glinu za pečenje u grnčarskoj peći, na visokoj temperaturi. U slučaju da koristite glinenu masu koja se ne peče ili polimernu glinu, vodite se uputstvom za sušenje / pečenje materijala sa kojim radite.

 

Pored gline, potrebno vam je nekoliko šablona za kolače, ili oblika koje ste prethodno isekli od debljeg papira ili kartona (tripleks, lepenka, pa čak i hamer mogu poslužiti u ove svrhe).

 

1. Priprema gline:

Svežu glinu izmesite kako bi homogenizovali masu i eliminisali vazdušne balončiće. Nakon formiranja lopte, razvucite glinu drvenom kuhinjskom varjačom, tako da debljina bude najmanje 7-12mm i dovoljno ujednačena.

 

Po potrebi, glinu možete dodatno izravnati ravnim predmetom, kao što je špatula (u izradi predmeta od gline koristim plastično grnčarsko bočilo).

 

2. Oblikovanje:

Kružne ukrase sam isecala kružnim šablonom, pa unutar kruga pravila otvore u obliku zvezde ili jelkice. Možete se igrati sa različitim oblicima. Pustite mašti na volju!

 

Unapred sam obezbedila rupice za kanap. Vodite računa da rupice budu dovoljno velike, kako bi dupli kanap mogao lako da se provuče kroz njih posle sušenja gline. Oblike koje sam dobila posle “bušenja” kružnih ornamenata, koristila sam za manje pojedinačne ukrase u obliku zvezdica.

 

Pored ovih osnovnih oblika, napravila sam ručnim oblikovanjem dosta kuglica, valjaka i “latica” koje sam koristila kao viseće dekorativne elemente.

 

3. Tekstura

Za teksturu možete da upotrebite apsolutno sve što vam padne pod ruke i ne ostavlja tragove u vidu ostataka tkanine – stari milje, kuhinjsku krpu, cediljku za špagete, listiće, cvetove, grančice... Dovoljno je da položite šablon na glinu i nežno utisnete prstima ili pređete varjačom.

 

 

4. Sušenje i pečenje

Pojedinačne elemente sam sušila nekoliko dana na ravnoj metalnoj polici, pokrivene najlonom. Posle prvog dana sušenja, obično položim ravan predmet na ukrase, kako ne bi došlo do krivljenja pri sušenju. Za ovo najčešće koristim stare keramičke pločice. Možete da upotrebite kuhinjsku dasku i slično. Kada sva voda ispari i glina se potpuno osuši, vreme je za pečenje. Glina sa kojom sam radila, peče se dva puta - jednom na 850 C (biskvitno pečenje), pa drugi put (nakon glaziranja) na 1220 C (glazurno pečenje). Ponavljam – u izradi keramike temperatura pečenja zavisi od gline i glazure sa kojima radite.

 

 

5. Glaziranje

Posle prvog pečenja, veće elemente sam glazirala jednostrano, sjajnom belom glazurom. Manje elemente, kao sto su kuglice i latice, nisam glazirala. Želela sam da se čista glina pokaže u svojoj prirodnoj sirovoj lepoti.

 

6. Spajanje

Na kraju sam pojedinačne elemente spojila kanapom. Kudeljin kanap sam presavila kako bih dobila duplu “omču” za kačenje na granu. Provlačila sam dupli kanap kroz prethodno pripremljene rupice, krećući se od vrha ka dnu. Sa malo spretnosti i nekoliko čvorića sam dodala “stopere” za centralnu kuglicu, kao i za viseće elemente.

 

Pročitajte i RAD RUKAMA PRUŽA UŽIVANJE

Foto: Privatna arhiva

Sačuvano u omiljne
Velike tašne 231430T210.02
Sonia srednja torba za rame iz Gabsove Adelaide linije je kultnog i klasičnog dizajna, ...
24.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 231430T318.19
Elegantna kombinacija boja sa kultnim uzorcima i modernim materijalima. ...
21.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 231430T211.19
Elegantna kombinacija boja sa kultnim uzorcima i modernim materijalima. ...
19.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 231440T228.14
Beyonce M crossbody torba od mat teleće kože. Glavni patent zatvarač i klasični Gabs pa...
12.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Velike tašne 5014LEI11L.05
Ručno pletena torba od 100% goveđe kože. Preklop na dugmad, patent zatvarač, podesivi i...
14.990,00 RSD
Ušteda -21%
18.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 231440T262.19
Beyonce M crossbody torba od mat teleće kože. Glavni patent zatvarač i klasični Gabs pa...
12.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Male tašne 5014ROD1L0.12
Torba od kravlje kože, koja je prvo oprana, a potom i prirodno obojena biljnim bojama, ...
9.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Crossbody tašne 5014VIC1B0.05
Crossbody tašna od recikliranog pamuka sa kožnim detaljima. Podesivi kai&sc...
4.990,00 RSD
Trenutno nema komentara